Xtrend ET8500 Receiver Assembly / disassembly pictures

Discussion in 'Xtrend ET8500 Receiver' started by Johnny B., Apr 10, 2018.

  1. Johnny B.

    Johnny B. Technical Support Staff Member Moderator

    Messages:
    2,523
    Likes Received:
    1,301
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Netherlands
    Home Page:
    Since I needed to disassembly this receiver for making a good picture from the motherboard I have taken several pictures from it and seems to me nice to place them.

    Later there will be some pictures placed from the motherboard in closed view, but this are the pictures while I Assemble it.
    Just for fun, enjoy it if you like.

    Total overview of all the parts..
    IMG_0.jpg

    Motherboard mounted, 4 screws needed,
    IMG_1.jpg

    Back plate mounted, one screw for the back plate, one for the audio/video connectors, and one for the hdmi.
    IMG_2.jpg

    Front panel mounted, four screws needed,
    IMG_3.jpg

    Card slots mounted, three screws needed,
    IMG_4.jpg


    Hdd plate mounted, four screws needed,
    IMG_5.jpg


    Tuners plate mounted, two screws needed,
    IMG_6.jpg


    Tuners mounted, two for the tuners needed,
    IMG_7.jpg

    Left and right side plates mounted, two screws needed,
    IMG_8.jpg

    Above cover plate mounted, fix with two disassembly screws,
    IMG_9.jpg

    And now the test, see if it's still working :rolleyes:
    IMG_10.jpg

    It's starting up with OpenPli 6.1
    IMG_11.jpg

    Fortunately, everything is still working. :)
    IMG_12.jpg

    The End....
     
    Aliraza63, toysoft and samiherz like this.
  2. samiherz

    samiherz Member

    Messages:
    54
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    thank you for sharing very nice box
     
    Johnny B. likes this.
  3. samiherz

    samiherz Member

    Messages:
    54
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    hello i hope you're fine
    I have an xtrend and 8500 blocked on red lamp is there a way for the jtag
     
  4. Johnny B.

    Johnny B. Technical Support Staff Member Moderator

    Messages:
    2,523
    Likes Received:
    1,301
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Netherlands
    Home Page:
    I'm not sure if it can be done, in any case, the only connector (I think) that maybe can be used is the CN4, but this depends how the voltages from it are.
    Scl/Sda are normally 3.3v so also the vvc pin, thus if this connector has the two 3.3v pins, and one vcc 3,3v pin it could be the jtag (I2c) connector.

    As for the bbs drivers, the 8500 has the BCM7429 cpu, and in my list I have the bcm97429cb drivers which may work for these cpu's, but I never have checked it.
    The samsung K9F4G08uoe nand flash chip xml file needs to be figured out.

    In any case, as far as I known, allot of if's and missing information about the jtag to the xtrend 8500.
     
    samiherz likes this.
  5. samiherz

    samiherz Member

    Messages:
    54
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    is it you can check for me
    you can send me the bbs driver as well as the chip XML file
    I thank you in advance
     
  6. Johnny B.

    Johnny B. Technical Support Staff Member Moderator

    Messages:
    2,523
    Likes Received:
    1,301
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Netherlands
    Home Page:
    I will see if I have the time for it in the coming week, but at least not before Wednesday.
     
    samiherz likes this.
  7. samiherz

    samiherz Member

    Messages:
    54
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    salut
    J'ai pu me connecter à Broadband Studio 3 mais le fichier XML me manque
     
  8. Johnny B.

    Johnny B. Technical Support Staff Member Moderator

    Messages:
    2,523
    Likes Received:
    1,301
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Netherlands
    Home Page:
    Indeed, the CN4 is for the jtag(I2c), CN4-D2 pin side is Gnd, next one the SDA and 3th the SCL.

    Xtrend-ET8500-jtag.jpg

    But sorry, I can not find the datasheet from the K9F4G08UOE to know the DevId.
    K9F4G08UOE.jpg

    I've tried this, which seems to me logic but failed.

    Code:
    <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
    <Flash maker="Samsung" name="Samsung K9F4G08U0E" type="NAND" technology="SLC">
      <Command type="Nand" programmode="Block" maxbyte="2048"/>
      <ID>
        <Maker maxbyte="1" offset="0x00">0xEC</Maker>
        <Device maxbyte="1">
          <DevId offset="0x01">0xDC</DevId>
        </Device>
      </ID>
      <Size unit="gbit">2</Size>
      <Sector uniform="true" secure="false">
        <MaxSector>2048</MaxSector>
        <Size unit="kbyte">512</Size>
      </Sector>
    </Flash>
    
     
    Last edited: Nov 17, 2018
    samiherz likes this.
  9. samiherz

    samiherz Member

    Messages:
    54
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    merci pour la réponse, je vais avoir besoin de la référence de Q6 aussi sa valeur de tension
     
  10. samiherz

    samiherz Member

    Messages:
    54
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    I think I will remove the memory
    can you make a copy of your memory
    thank you in advance
     
  11. Johnny B.

    Johnny B. Technical Support Staff Member Moderator

    Messages:
    2,523
    Likes Received:
    1,301
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Netherlands
    Home Page:
    Sorry but I have no plans to remove the Nand flash chip because it's located on a complicated to reach place and to remove it, the CI slot plastic/metal needs to be removed, and I have also my doubts if I there is room for a nand socket.
    But also because there seems to be a possibility to reach the box by jtag, only the xml script needs to be figured out, and also the upload bbs/xtrend CFE boot loader is still unknown, but they are at least to download at github.

    Question Q6 has nothing to do with the issue you have, or your box should just start up and shows the front display, but failed with hdmi.
    In any case, most of the voltage measurements are noted on this images, but you probably already have seen this xtrend voltage overview.
     
    samiherz likes this.
  12. Johnny B.

    Johnny B. Technical Support Staff Member Moderator

    Messages:
    2,523
    Likes Received:
    1,301
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Netherlands
    Home Page:
    When I did a nand flash ID test with bbs and a script it came up with the S25FL032A.
    And when I connect with the Spansion S25FL032A it just connect to the Samsung K9F4G08U0E as you can see on this picture.

    Xtrend-et8500-Bcm97429CB.jpg

    So if you like, you can try to upload the Cfe file, single or multiboot and when finishes with the upload try to flash the box by usb.
     

    Attached Files:

    samiherz likes this.
  13. samiherz

    samiherz Member

    Messages:
    54
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    you're a big man the box now works with your method
    thank you very much
     
    Johnny B. likes this.
  14. samiherz

    samiherz Member

    Messages:
    54
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    on the other hand I have a problem output hdmi you can see the reference of Q6 and the tension I think it has been changed
     
  15. Johnny B.

    Johnny B. Technical Support Staff Member Moderator

    Messages:
    2,523
    Likes Received:
    1,301
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Netherlands
    Home Page:
    Q6 left white dot side, 5v, center 3.3v and right side 3.3v
    Measured without a hdmi cable connected.

    Check also all the diodes D3 to D11
     
    samiherz likes this.
  16. samiherz

    samiherz Member

    Messages:
    54
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    Thanks again
    after checking Q6 left white point side, 3.96v, center 3.96v and right side 3.6v I think the Q6 is not good what is the reference
    I see that it is missing the diode d11 I can put what as a diode
     
  17. Johnny B.

    Johnny B. Technical Support Staff Member Moderator

    Messages:
    2,523
    Likes Received:
    1,301
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Netherlands
    Home Page:
    The hdmi diodes are mainly added for the surge protection and when missing it should not give any issue with showing the picture.
    I do not know the value of the smd diode, but basicly you should be able to measure it, or else search by google to hdmi diodes value.

    The Q6, 5v side seems to come from the R156 resistor, I think, check the input of this resistor if you have the 5v.
    If so, and the other side is as you say 3.96v, then it may be caused due this resistor.
     
    samiherz likes this.
  18. samiherz

    samiherz Member

    Messages:
    54
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    thanks a lot for your help
    the Q6
    what is it like transistor
    I can have an equivalent
     
  19. Johnny B.

    Johnny B. Technical Support Staff Member Moderator

    Messages:
    2,523
    Likes Received:
    1,301
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Netherlands
    Home Page:
    If you give the marking code which is printed on this smd part, then I'm maybe be able to figure it out.
     
  20. samiherz

    samiherz Member

    Messages:
    54
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    it's hard to see the code it was touched that's why I'm asking for your help
    you can check the code at your level
    thank you in advance dear friend