Frontpanel, only red led or stuck on Starting...

Discussion in 'VuPlus Duo Hardware troubles and Repair support.' started by Johnny B., Jun 13, 2015.

  1. Johnny B.

    Johnny B. Technical Support Staff Member Moderator

    Messages:
    2,556
    Likes Received:
    1,325
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Netherlands
    Home Page:
    Because there is sometimes confusion between the two errors,
    Frontpanel only red led, or red led and display stuck on starting...
    I have made this drawing.

    However, this is only based on my own experience, so of course, there could be many other solutions be found on this forum than I have specified for now.

    Vu+_duo_frontpanel-status.jpg
     
  2. dmd

    dmd New Member

    Messages:
    12
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Gender:
    Male
    Hi

    @JB thx solutin i have starting stuck but write image box normal start but no flashing led when use remote control, not work, any idea ?

    br
     
  3. Johnny B.

    Johnny B. Technical Support Staff Member Moderator

    Messages:
    2,556
    Likes Received:
    1,325
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Netherlands
    Home Page:
    Yeah, the flashing led and remote sensor are feed on the same circuit, maybe there is a voltage missing from the motherboard to it, or on the front panel itself.
    Nevertheless it's wise to first measure the voltage from the front panel connector, or with ohm measurements, or both.
    More about this see this drawing..
    vuduo-frontpanel-connector-information
     
  4. Techtechnique

    Techtechnique New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Gender:
    Male
    JB,

    Excellent documentation - thank you.

    I am currently trying to revive a clone Duo (v2.0) with the "Starting..." on the VFD.

    I've checked C807 and the caps on the PSU that are common for drying out. All seems in order.
    Then I measured all the resistances detailed in your sheet above. With the exception of one, everything checks out, but it is the "one" that I'm not sure about.
    When measuring P801, Pin 3 (CON) returns a result of over 20M Ohms. (I cannot tell you the exact value as my DMM will only measure to a max of 20M Ohms.
    If you could point me in the right direction as to where the problem might be, I would be very grateful.

    Thanks in advance!
     
  5. Johnny B.

    Johnny B. Technical Support Staff Member Moderator

    Messages:
    2,556
    Likes Received:
    1,325
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Netherlands
    Home Page:
    Hi, if the Con has some issue, then the psu will not be switched on.
    The Con pin is feed from the 5vS, and this 5vS voltage will be passed true (on/off switched) by the front panel.

    So, since you have a display which shows starting on it, you may assume that the Con connection is fine.

    Stuck on starting with a clone box is mostly related to the security chip, or the wrong version bootloader/software.
    If you still are be able to upload a image file by the usb port, then you can better use a old image file as the,
    VU+ Duo VTi - V 6.0.1 - 18.08.2013 Ferrari V2a

    Normally (as a test), this should work with a Vuduo clone box with the v2 security chip and even the v3.
    If you can't upload a image file with the usb port, then the only thing you can do is to do the jtag (I2c) method.

    But before you do something, it's better to connect the box to a pc with the db9 serial null modem cable and see with hyperterminal from windows xp, or putty terminal output why and when it's stops.
    As for the reading (receiving) you can also use a usb to serial cable with windows 7 or higher.
    If you get the Code: (Bad address in epc) than it is related to the security chip.
    Or the chip failed, the system can not read the security chip, or the software is not suitable for the security chip.

    I have here a image which shows when a security chip fails.

    Terminaldata-vuduo-securitychip-2k16.jpg
     
  6. Techtechnique

    Techtechnique New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Gender:
    Male
    Thank you for your detailed reply.

    I tried last night to read the output from the RS232 port, but my laptop is not equipped with a COM port and using a USB to Serial adapter proved fruitless.

    I'm going to borrow another laptop with a COM port (a very rare thing nowadays!) and try again.

    I know 100% that the box had not been updated in any way since setting it up 2 years ago which makes me suspect a hardware issue rather than software.
     
  7. Techtechnique

    Techtechnique New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Gender:
    Male
    Hi JB,
    I have just tried reading the output from the RS232 port using a laptop with a "proper" COM port, but I'm not getting anything legible in my terminal window, just random characters.
    I still suspect a blown cap but I don't have a suitable DMM to be able to test them.
    Can you suggest anything please?
    Thanks in advance.
     
  8. Johnny B.

    Johnny B. Technical Support Staff Member Moderator

    Messages:
    2,556
    Likes Received:
    1,325
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Netherlands
    Home Page:
    If you are sure that your serial 0 modem db9 cable is good, and so..
    Pin 2 goes to the other side to pin 3
    Pin 3 goes to the other side pin 2
    Pin 5 goes to pin 5
    You use a pc with a good working db9 serial connector.

    But you receive garbage, or nothing in a terminal program.

    Then it could be that the rs232 ic is defective and needs to be replaced for a new one.
    Also, a defective rs232 ic could give influences to the readings of the security chip which could give the symptom as if the security chip has some issues.
    So, by knowing this, and your given results, it could be due the rs232 ic which is placed on the rs232 pcb.
     
  9. malpi

    malpi Member

    Messages:
    181
    Likes Received:
    11
    Trophy Points:
    18
    Good afternoon I have a problem with a vu + duo 2 clone v2
    The problem is that only load two images a blachole and another openpli
    But it leaves me blocked the tuner
    Change condensers check voltages and change 100 times of iamgen but it stays the Starting
    Could be the security chip thank you very much
     
  10. Johnny B.

    Johnny B. Technical Support Staff Member Moderator

    Messages:
    2,556
    Likes Received:
    1,325
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Netherlands
    Home Page:
    If the box is working with openpli or Blackhole and the tuners failed.
    And with other software it stays on Starting.
    Then it's most likely related to the security chip.

    It could be the security chip software which in some cases can be fixed when you upload a update to it.
    It doesn't matter if you just update it to the v2, it just do the job if you lucky.
    And in some cases it could be due the crystal from the security chip, but this you know only if you replace it.
    However, if you don't receive any data with a rs232 serial cable, or garbage, than it could be due the rs232 ic.
    If that fails, the security chip could also fail.

    Also, I'm not sure with it but clone vu2 solo/duo boxes may have another serial pins connection for uploading or fixing the box with Mcu tool and Hyperterminal.
    The normal rs232 cable reading pins are,
    Pc side / box side
    Pin 2 to 3
    Pin 3 to 2
    Pin 5 to 5
    Gnd to Gnd

    And for accessing the security chip,
    Pc side / box side
    Pin 2 to 6
    Pin 3 to 4
    Pin 5 to 5
    Gnd to Gnd

    But for writing/reading the solo/duo2 (clone) boxes it could also be,
    Pc side / box side
    Pin 2 to 1
    Pin 3 to 6
    Pin 5 to 5
    Gnd to Gnd
     
  11. malpi

    malpi Member

    Messages:
    181
    Likes Received:
    11
    Trophy Points:
    18
    Reading with hyperyerminal rs 232

    CM73350010
    012
    Shmoo Version=1.9

    MEMC-00000000 RW=00000011 WW=00000049 G=00000001 R=00000008 W=00000016
    MEMC-00000001 RW=00000010 WW=0000004F G=00000001 R=0000000A W=00000005 #$
    3
    COPY CODE
    A567

    BCM97335B0 CFE v2.17, CFE core v2.12, Endian Mode: Little
    Build Date: Thu Sep 29 12:01:32 2011 (shcheong@ncsh)
    Copyright (C) Broadcom Corporation.

    writing vfd
    !!!!! UNC read error occurred, while reading from NAND flash

    DDR Freq: 395MHz
    CPU speed: 405MHz
    Memory Config: 32+16 non-UMA
    Device Tech: 1Gb
    Total memory: 384MB
    Boot Device: NAND
    ECC: Hamming
    Total flash: 128MB

    Initializing USB.
    USB: Locating Class 09 Vendor 0000 Product 0000: USB Hub
    USB: Locating Class 09 Vendor 0000 Product 0000: USB Hub

    CFE initialized.

    checking usb
    Loader:elf Filesys:raw Dev:flash0.kernel File: Options:rootfstype=jffs2 root=/dev/mtdblock0 rw mem=0x8000000 bcmrac=3
    Loading: !!!!! UNC read error occurred, while reading from NAND flash
    0x80001000/8067328 0x807b2900/161408 Entry address is 0x805fd2a0
    TP1 Entry Address at 0x80000ffc = 805fd2a0
    Starting program at 0x805fd2a0

    Linux version 3.9.6 (dark@openspa.webhop.info) (gcc version 4.9.2 (GCC) ) #2 SMP Sun Nov 22 16:15:06 CET 2015
    Fetching vars from bootloader... found 11 vars.
    Early serial console at MMIO32 0x10400b00 (options '115200n')
    bootconsole [uart0] enabled
    Options: sata=1 enet=1 emac_1=1 no_mdio=0 docsis=0 pci=1 smp=1 moca=0 usb=1
    Using 256 MB + 128 MB RAM (from CFE)
    bootconsole [early0] enabled
    CPU revision is: 0002a044 (Brcm4380)
    FPU revision is: 00130001
    Determined physical RAM map:
    memory: 10000000 @ 00000000 (usable)
    bmem: adding 118 MB RESERVED region at 138 MB (0x07600000@0x08a00000)
    Zone ranges:
    Normal [mem 0x00000000-0x0fffffff]
    Movable zone start for each node
    Early memory node ranges
    node 0: [mem 0x00000000-0x0fffffff]
    Primary instruction cache 32kB, VIPT, 2-way, linesize 64 bytes.
    Primary data cache 64kB, 4-way, VIPT, cache aliases, linesize 64 bytes
    PERCPU: Embedded 7 pages/cpu @81204000 s6400 r8192 d14080 u32768
    Built 1 zonelists in Zone order, mobility grouping on. Total pages: 65024
    Kernel command line: bmem=118M ubi.mtd=0 root=ubi0:rootfs rootfstype=ubifs rw rootflags=sync
    PID hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
    Dentry cache hash table entries: 32768 (order: 5, 131072 bytes)
    Inode-cache hash table entries: 16384 (order: 4, 65536 bytes)
    __ex_table already sorted, skipping sort
    Memory: 130944k/262144k available (6165k kernel code, 131200k reserved, 1464k data, 300k init, 0k highmem)
    Hierarchical RCU implementation.
    NR_IRQS:128
    Detected MIPS clock frequency: 404 MHz (202.497 MHz counter)
    Console: colour dummy device 80x25
    Calibrating delay loop... 403.45 BogoMIPS (lpj=201728)
    pid_max: default: 32768 minimum: 301
    Mount-cache hash table entries: 512
    SMP: Booting CPU1...
    CPU revision is: 0002a044 (Brcm4380)
    FPU revision is: 00130001
    Primary instruction cache 32kB, VIPT, 2-way, linesize 64 bytes.
    Primary data cache 64kB, 4-way, VIPT, cache aliases, linesize 64 bytes
    SMP: CPU1 is running
    Brought up 2 CPUs
    devtmpfs: initialized
    NET: Registered protocol family 16
    USB0: power enable is active high; overcurrent is active low
    PCI2.3->SDRAM window: 512 MB
    bio: create slab <bio-0> at 0
    SCSI subsystem initialized
    usbcore: registered new interface driver usbfs
    usbcore: registered new interface driver hub
    usbcore: registered new device driver usb
    Linux video capture interface: v2.00
    Advanced Linux Sound Architecture Driver Initialized.
    PCI host bridge to bus 0000:00
    pci_bus 0000:00: root bus resource [mem 0xd0000000-0xefffffff]
    pci_bus 0000:00: root bus resource [io 0x0400-0x83ff]
    pci_bus 0000:00: No busn resource found for root bus, will use [bus 00-ff]
    PCI host bridge to bus 0000:01
    pci_bus 0000:01: root bus resource [mem 0x10510000-0x1051ffff]
    pci_bus 0000:01: root bus resource [io 0x8400-0x87ff]
    pci_bus 0000:01: No busn resource found for root bus, will use [bus 01-ff]
    PCI: found device 14e4:8602 on SATA bus, slot 0 (irq 42)
    pci 0000:01:00.0: BAR 5: assigned [mem 0x10510000-0x10510fff]
    pci 0000:01:00.0: BAR 6: assigned [mem 0x10511000-0x105117ff pref]
    Bluetooth: Core ver 2.16
    NET: Registered protocol family 31
    Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
    Bluetooth: HCI socket layer initialized
    Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
    Bluetooth: SCO socket layer initialized
    cfg80211: Calling CRDA to update world regulatory domain
    Switching to clocksource upg
    FS-Cache: Loaded
    NET: Registered protocol family 2
    TCP established hash table entries: 2048 (order: 2, 16384 bytes)
    TCP bind hash table entries: 2048 (order: 2, 16384 bytes)
    TCP: Hash tables configured (established 2048 bind 2048)
    TCP: reno registered
    UDP hash table entries: 256 (order: 1, 8192 bytes)
    UDP-Lite hash table entries: 256 (order: 1, 8192 bytes)
    NET: Registered protocol family 1
    RPC: Registered named UNIX socket transport module.
    RPC: Registered udp transport module.
    RPC: Registered tcp transport module.
    RPC: Registered tcp NFSv4.1 backchannel transport module.
    NFS: Registering the id_resolver key type
    Key type id_resolver registered
    Key type id_legacy registered
    Installing knfsd (copyright (C) 1996 okir@monad.swb.de).
    fuse init (API version 7.21)
    msgmni has been set to 255
    io scheduler noop registered
    io scheduler cfq registered (default)
    Serial: 8250/16550 driver, 4 ports, IRQ sharing disabled
    serial8250.0: ttyS0 at MMIO 0x10400b00 (irq = 22) is a 16550A
    console [ttyS0] enabled, bootconsole disabled
    console [ttyS0] enabled, bootconsole disabled
    serial8250.0: ttyS1 at MMIO 0x10400b40 (irq = 66) is a 16550A
    serial8250.0: ttyS2 at MMIO 0x10400b80 (irq = 67) is a 16550A
    loop: module loaded
    PCI: Enabling device 0000:01:00.0 (0000 -> 0003)
    scsi0 : sata_brcmstb
    scsi1 : sata_brcmstb
    ata1: SATA max UDMA7 mmio m4096@0x10510000 port 0x10510000 irq 42
    ata2: SATA max UDMA7 mmio m4096@0x10510000 port 0x10510100 irq 42
    Broadcom STB NAND controller (BrcmNand Controller)
    bcmemac: Broadcom STB 10/100 EMAC driver v3.0
    bcmemac: registered interface #0 at 0x10080000 as 'eth0' (00:1d:ec:01:55:58)
    bcmemac: not registering interface #1 at 0x10090000 (no PHY detected)
    usbcore: registered new interface driver zd1201
    ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver
    ehci-brcm ehci-brcm.0: Broadcom STB EHCI
    ehci-brcm ehci-brcm.0: new USB bus registered, assigned bus number 1
    ehci-brcm ehci-brcm.0: irq 62, io mem 0x10480300
    ehci-brcm ehci-brcm.0: USB 0.0 started, EHCI 1.00
    hub 1-0:1.0: USB hub found
    hub 1-0:1.0: 2 ports detected
    ehci-brcm ehci-brcm.1: Broadcom STB EHCI
    ehci-brcm ehci-brcm.1: new USB bus registered, assigned bus number 2
    ehci-brcm ehci-brcm.1: irq 57, io mem 0x10480500
    ehci-brcm ehci-brcm.1: USB 0.0 started, EHCI 1.00
    hub 2-0:1.0: USB hub found
    hub 2-0:1.0: 2 ports detected
    ohci_hcd: USB 1.1 'Open' Host Controller (OHCI) Driver
    ohci-brcm ohci-brcm.0: Broadcom STB OHCI
    ohci-brcm ohci-brcm.0: new USB bus registered, assigned bus number 3
    ohci-brcm ohci-brcm.0: irq 63, io mem 0x10480400
    hub 3-0:1.0: USB hub found
    hub 3-0:1.0: 2 ports detected
    ohci-brcm ohci-brcm.1: Broadcom STB OHCI
    ohci-brcm ohci-brcm.1: new USB bus registered, assigned bus number 4
    ohci-brcm ohci-brcm.1: irq 64, io mem 0x10480600
    hub 4-0:1.0: USB hub found
    hub 4-0:1.0: 2 ports detected
    Initializing USB Mass Storage driver...
    usbcore: registered new interface driver usb-storage
    USB Mass Storage support registered.
    mousedev: PS/2 mouse device common for all mice
    i2c /dev entries driver
    IR NEC protocol handler initialized
    IR RC5(x) protocol handler initialized
    IR RC6 protocol handler initialized
    IR JVC protocol handler initialized
    IR Sony protocol handler initialized
    IR RC5 (streamzap) protocol handler initialized
    IR SANYO protocol handler initialized
    ata1: SATA link down (SStatus 4 SControl 300)
    IR MCE Keyboard/mouse protocol handler initialized
    usbcore: registered new interface driver btusb
    hidraw: raw HID events driver (C) Jiri Kosina
    usbcore: registered new interface driver usbhid
    usbhid: USB HID core driver
    TCP: cubic registered
    NET: Registered protocol family 17
    Bluetooth: HIDP (Human Interface Emulation) ver 1.2
    Bluetooth: HIDP socket layer initialized
    Key type dns_resolver registered
    EBI CS0: setting up NAND flash (primary)
    mtd->oobsize=0, mtd->eccOobSize=0
    NAND_CS_NAND_XOR=00000001
    B4: NandSelect=40000101, nandConfig=55042200, chipSelect=0
    brcmnand_read_id: CS0: dev_id=ecf10095
    After: NandSelect=40000101, nandConfig=55042200
    Block size=00020000, erase shift=17
    NAND Config: Reg=55042200, chipSize=128 MB, blockSize=128K, erase_shift=11
    busWidth=1, pageSize=2048B, page_shift=11, page_mask=000007ff
    BrcmNAND mfg ec f1 Samsung K9F1G08U0A 128MB on CS0

    Found NAND on CS0: ACC=d3000000, cfg=55042200, flashId=ecf10095, tim1=4232222d, tim2=00000d94


    ---[ end trace 4bdbd900f58e0ac6 ]---
    Kernel panic - not syncing: Fatal exception in interrupt
    Rebooting in 180 seconds..
     
  12. Johnny B.

    Johnny B. Technical Support Staff Member Moderator

    Messages:
    2,556
    Likes Received:
    1,325
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Netherlands
    Home Page:
    Based on the, UNC read error occurred, while reading from NAND flash, it looks to me a Boot loader Error.
    For example, using original or wrong software on a clone box may give this error.

    But there are so many types of duo2 clone boxes that it may be hard to find the correct image file which suits your box.
    Also, even if you use a correct image file, it may still give tuner signal strength issues.
    In that case it's advisable to try a higher or lower version of the same image file.

    If it's due the security chip, I can't tell because I have till now not had a duo2 box with this error.
    But based on a older duo box it should give the EPC error when the security chip fails.
     
  13. malpi

    malpi Member

    Messages:
    181
    Likes Received:
    11
    Trophy Points:
    18
    Thank you for your answers
    What do you recommend me to do?
     
  14. Johnny B.

    Johnny B. Technical Support Staff Member Moderator

    Messages:
    2,556
    Likes Received:
    1,325
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Netherlands
    Home Page:
    Best is to give a picture of the motherboard you have, so that I maybe can give you a better advice of which software you need.
     
  15. malpi

    malpi Member

    Messages:
    181
    Likes Received:
    11
    Trophy Points:
    18
  16. Johnny B.

    Johnny B. Technical Support Staff Member Moderator

    Messages:
    2,556
    Likes Received:
    1,325
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Netherlands
    Home Page:
    Based on your images you have the Vu+ Duo Ferrari V2 and not the Vu+ Duo2 v2.
    For example a image file as the VU+ Duo : FERRARI OpenPLi 4.0 IPTV GStreamer 1.7.2 MastaG for FERRARI VU+ DUO V2 should work.
    More about this see the Japhar forum as for example this topic to the Openpli Ferrari V2 image files.
     
  17. malpi

    malpi Member

    Messages:
    181
    Likes Received:
    11
    Trophy Points:
    18
    blackhole-enigma2-4-vuduo_usb_wIPTV_v20_GStreamer_1.9.1.1_JapharTeam-MastaG_Ferrari_V2

    openpli-enigma2-4-vuduo_usb_wIPTV_v20_GStreamer_1.9.1.1_JapharTeam-MastaG_Ferrari_V2


    Put the 2 images and nothing with these the display will be on starting
     
  18. Johnny B.

    Johnny B. Technical Support Staff Member Moderator

    Messages:
    2,556
    Likes Received:
    1,325
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Netherlands
    Home Page:
    Check if the security chip works.

    Rs232 Cable...
    You need the rs232 serial cable adapter on the receiver side, if you don't have one you must make one yourself.
    In any case, this adapter convert the rs232 db9 0 modem cable pin 3 to pin 6 of the receiver serial port.
    And pin 2 to pin 4 of the receiver side.
    If you want to make a cable without a adapter then you need the,
    pc side db9 female connector pin 2 connect to the receiver db9 female connector pin 6
    and
    pc side db9 female connector pin 3 connect to the receiver db9 female connector pin 4
    More about this see this drawing.

    Terminal program..
    You need a terminal program as Putty or Hyperterminal to see if the security chip works.
    Use the Bits per Seconds value 19200 for this job.

    An V2 Ferrari security chip must give the output,
    +UPDS-great
    Only then it works well, if you receive something else than let me know.
    Anyways, more about this see this topic Vu box security chip test.
     
  19. malpi

    malpi Member

    Messages:
    181
    Likes Received:
    11
    Trophy Points:
    18
    I do not have the adapter
    Which connection should follow
    thank you very much
     
  20. Johnny B.

    Johnny B. Technical Support Staff Member Moderator

    Messages:
    2,556
    Likes Received:
    1,325
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Male
    Location:
    Netherlands
    Home Page:
    cable.jpg
    Serial cable...
    A serial DB9 null modem cable must be like this and is for the readings of the box itself,
    Female to Female DB9 connectors.
    Pc side -------->Box side
    Pin 2 -------------> pin 3
    Pin 3 -------------> pin 2
    Pin 5 -------------> pin 5
    Gnd to Gnd
    But based on your previous post you already have this cable.
    To receive the box output, use a terminal program as putty or windows hyperterminal.
    Use the Bits per Seconds value 115200



    adapt.jpg
    Adapter...
    The adapter needs to be connected to the box side, it's to read/write to the security chip, so you must also use the null modem cable, it change the pins to access the security chip pins..
    Male to Female DB9 connectors.
    Cable side ----->Box side
    Pin 2 -------------> pin 4
    Pin 3 -------------> pin 6
    Pin 5 -------------> pin 5
    Gnd to Gnd
    To read or write to the ferrari security chip, use a terminal program as putty or windows hyperterminal.
    Use the Bits per Seconds value 19200



    Or both, cable+adapter to one........,


    cable.jpg
    Serial cable and adapter to one cable...
    A single cable only usable for reading/writing to the security chip...
    Female to Female DB9 connectors.
    Pc side -------->Box side
    Pin 2 -------------> pin 6
    Pin 3 -------------> pin 4
    Pin 5 -------------> pin 5
    Gnd to Gnd
    To read or write to the ferrari security chip, use a terminal program as putty or windows hyperterminal.
    Use the Bits per Seconds value 19200